En artikel från december 2010 skriven av Tessie Sjöstedt i Folksams tidning Hästfolk med inriktning för ridsporten.

Anders Hesselgren vill sko hästarna friskare


Här ska broddarna sitta anser Anders Hesselgren. Inte i tån, inte i trakten utan i andra sömhålet. Idag måste hovslagaren själv borra upp hålen, standardskor för ridhästar har inte broddhålen just där. (Foto: Tessie Sjöstedt)

Anders Hesselgren är hovslagaren som går sina egna vägar. Han är säker på att hans idéer om verkning och skoning kan förändra världen för både hästar och hästfolk. Till en bättre och en mera skadefri värld.

I hela sitt vuxna liv har Anders Hesselgren hållit på med skoning och hästens rörelsemekanik. Han har enligt egen utsago läst varenda forskningsrapport som finns om rörelsemekanik och han har haft kontakter med ergonomer, forskare och veterinärer.

Anders Hesselgren har skott åt många av de stora, bland andra Sören Nordin, Stig H Johansson, Stefan Hultman och hoppryttaren Helena Persson.

POWER SHOEING kallar Anders Hesselgren sin nya verkningsmetod. Och han håller på att ta fram en ny hästsko, AIR HOOF.

Kort tå, låga trakter

Här är Anders filosofi om hur hästen ska verkas: Trakten ska vara låg, då fungerar hovmekanismen på ett naturligt och bra sätt. Tån ska vara kort för att underlätta att hoven rullar över. Det viktiga med vinklarna är att hovbenet kommer i rätt läge.

Om hästen ska ha broddar så ska de sitta i andra sömhålet. Ska hästen ha brodd i tån eller trakten ska det vara korta broddar, medan brodden i andra sömhålet kan vara betydligt högre.

Rätt skoning ger längre steg

Varför är Kenyanerna outstanding när det gäller att springa? Jo, deras underben är generellt sett 7 centimeter längre än på normala människor. De har också smala ben, underbenen väger mindre. Några av de faktorer som leder till att Kenyanerna springer med längre steg så att säga gratis, utan extra muskelkraft.

Precis på samma sätt är det med hästar, menar Anders Hesselgren. De bästa hästarna har ganska långa närmast lite veka kotor. Det ger hästen schwung och längd i sina rörelser.

Schwung

Inte bara dressyrhästar har användning schwung, menar Anders Hesselgren. Hästar med lite längre kotor hoppar ofta bättre, med mera scope. Rätt skoning som är anpassad efter längden på kotbenet ger hästen hävstångskraft i hoppet.

Skoning bygger enligt Anders Hesselgren på att hästen ska få ett längre steg utan att behöva använda muskelkraft, precis som kenyanen. Lätta skor påverkar också, hästskor borde vara lättare än dagens standardskor anser Anders.

Ett nytt sätt att tänka

Om hästen är skodd så att den kan röra sig optimalt så sätter hästen mera muskler, prestationen ökar och skador kan läka ut, menar Anders Hesselgren. Om hästen är felaktigt skodd får det en lång rad negativa inverkningar. Sämre rörelser, med mindre schwung och kortare steg. Givetvis oerhört negativt för en dressyrhäst och som kostar procent i varenda rörelse genom hela programmet. Men felaktig skoning kan indirekt orsaka smärta bland annat i rygg och nacke.

Utslagna hästar tävlar igen

Anders har testat sina metoder med mycket intressant resultat. För att bevisa sina idéer har han köpt in utslagna hästar och på förvånansvärt kort tid fått dem friska. Just nu står fyra travare i hans stall, alla fyra har haft allvarliga gaffelbandsskador och har varit utdömda. Idag är alla fyra igång, två tävlar och har sprungit in 200 000 kronor.

9-åriga travaren Jasper Lane var framgångsrikt på travbanorna i Tyskland, en klasshäst. Men en allvarlig gaffelbandsskada satte stopp för karriären. Jasper Lane behandlades, vilade och sattes igång. Och hältan kom tillbaka. Ny behandling, ny vila, ny igångsättning – och hältan var tillbaka.

Nu står Jasper Lane i Anders Hesselgrens stall. Med nya skor och verkad enligt Anders principer. Låga trakter, korta tår, hoven har lätt för att rulla över och hovmekanismen fungerar. Och gaffelbandsskadan är som bortblåst. Jasper Lane är igång och tävlar, och matchas nu mot V75.

Ridhästar utsätts för stora belastningar

Jasper Lane ägdes tidigare av Marion Jauss som är en av Tysklands största hästägare och äger bland annat hopphästar som tävlats av Christian Ahlmann.

Jasper Lane var extremt hög i trakterna när han kom. Jag började med att ta ner trakterna, men det hjälpte inte. Jag fick lägga på en kilsula, fast tvärt om, med den tjocka delen i tån och den tunna i trakten för att få rätt vinklar, berättar Anders.

Anders Hesselgren är övertygad om att hans principer fungerar på ridhästar också.

– Jag är 100 procent säker, ridhästar väger mer själva och har ryttare på ryggen, de utsätts därför för högre belastningar, säger Anders. Ridhästar har delvis andra skador jämfört med travhästar, framför allt handlar det om problem med lederna.

– Det sprutas leder väldigt ofta. Och har en häst en dålig kota så måste den givetvis behandlas. Den läker inte ut av sig själv. Men jag har varit med om hästar som haft problem i många år och som kommit i ett helt annat läge när jag har skott efter mina principer.

söker efter hopphästar

Anders söker nu efter hopphästar som han kan testa sina metoder på. Han följer med intresse den nya forskningen bland annat kring underlag. Han vill sätta igång tillverkning av sin nya moderna hästsko, som fungerar på ett bättre sätt.

Anders Hesselgrens nya hästsko är testat och klar, men är ännu så länge en affärshemlighet. Han stöttas av Mats Gabrielsson, en av drakarna i Draknästet som också är delägare i HOOF IN MOTION. Mats Gabrielsson är själv storhästägare inom travet och har ett hundratal egna hästar. Nu söker Anders och Mats aktieägare som vill gå in i bolaget för att satsa på den nya hästskon.

Mats Gabrielsson från Draknästet finns med som delägare i företaget.

Tessie Sjöstedt